miércoles, 9 de abril de 2008

LES TIC A L'EDUCACIÓ INFANTIL

CASES, J.;TORRESCASANA, M.R.: Les TIC a l'Educació Infantil. 1ª edició. Barcelona: editorial UOC, 2006. En Dossiers did@c-TIC's. ISBN:84-9788-549-X. -Caps. 1i 2 -

La societat en què vivim ja no és la societat de fa 50 anys, és una societat marcada per l’anomenada revolució digital que ha canviat no sols la nostra manera de treballar, sinó la nostra manera de relacionar-nos, de viure en general (societat de la informació). És per això que l’escola, encarregada de transmetre cultura, ha d’apropar-se i adaptar-se de la forma més adequada a aquesta nova realitat. Una realitat on els xiquets des de que naixen estan convivint i tenen al seu abast ordinadors, càmeres digitals, MP3/MP4, telèfons mòbils, etc. Aparells digitals imprescindibles per al seu desenvolupament sociocultural. Per tant l’escola ha d’intentar canviar en la mateixa rapidesa que ha canviat la nostra societat, ha de reciclar-se i així ser puntera en el tractament de les TIC com a eina didàctica des d’Infantil fins a l’Institut.
El llibre de Les TIC a l’Educació Infantil és una mena d’exemple on s’argumenta molt bé la importància que tenen les TIC com a recurs didàctic a les aules d’Educació Infantil.

Al primer capítol els autors justifiquen la importància així com al necessitat d’introduir l’ús de les TIC en l’Educació Infantil. També se’ns diu, com bé he dit abans, que la revolució digital és una realitat actual que afecta a la nostra societat, on no som sols els adults protagonistes, sinó que també ho són els xiquets, que com tots nosaltres en el dia a dia tenen contacte amb les TIC (en la família, els viatges, els amics, etc.). Per això la importància d’implantar-les a l’escola des d’Infantil, per què els xiquets les coneguen, aprenguin a fer un bon ús d’elles, en fi, s’eduquen d’acord amb la realitat que els envolta.

Al segon capítol es fa una reflexió sobre les TIC i el paper d’aquestes a l’Escola.
Per començar s’estableix una relació entre aquestes i el procés de desenvolupament dels xiquets i les xiquets, per visualitzar l’adaptació progressiva que es fa de les TIC al procés de desenvolupament segons el cicle maduratiu individual de cadascú.
Una vegada ja deixada clara la necessitat d’aplicar les TIC a l’Escola, és de vital importància que aquest treball s’explicités de manera efectiva als documents legals com el PCC, és a dir, l’adaptació d’aquestes a totes les àrees de l’Educació Infantil: descoberta d’un mateix, descoberta de l'entorn i intercomunicació i llenguatges.
Al text també és dóna molta importància al paper del mestre i les TIC. Ací podem dir que com a futures mestres, hem de ser capaces de buscar les eines i recursos necessaris per tal de fer de les TIC un ús productiu, és a dir, hem d’intentar acostar les TIC com un recurs que li amplie i facilite els aprenentatges que rep a l’escola. Les TIC ha de ser una eina que ajude als xiquets a superar-se i enriquir-se en el seu desenvolupament personal i socio-acadèmic.
Per poder dur tot açò a terme, el treball del mestre també ha d’evolucionar, ha de reciclar-se, de col·laborar de forma cooperativa en altres mestres que li poden proporcionar nous coneixements i estratègies educatives sobre les TIC. A més a més ha de tenir en compte que els xiquets de avui en dia tenen, encara que siga mínim, coneixement sobre les noves tecnologies. Per això és necessari que el mestre partisca dels coneixements que els xiquets ja saben sobre les TIC i actue com un guia que poc a poc anirà contribuint a l’ampliació i formació d’aquestos coneixements de manera significativa.
Per tant, si volem fer un ús corrent de les TIC a Infantil hem de ser capaces de reflexionar sobre els canvis en la metodologia, els objectius, la implicació de manera cooperativa de tots els membres de la institució (treball en equip),és adir, de buscar i estudiar els millors recursos per fer de les noves tecnologies un treball significatiu i amb sentit per a tots els alumnes de l’Escola.

No hay comentarios:

sitios de ensueño

sitios de ensueño
granada